Baksidan av all inclusive

Det mesta här i världen har en baksida, så även all inclusive resandet som blivit så populärt. Allt fler turister väljer detta sätt att resa på men flera reportage visar att smällarna för den lokala befolkningen är hårda och många på flera ställen.

När allting ingår, så som mat, dryck och aktiviteter och allt finns på armslängds avstånd inom hotellområdet är det få turister som rör sig utanför och handlar i de lokala affärerna eller går på de lokala barerna. Detta har på många platser varit förödande för lokalbefolkningen som tidigare kunde livnära sig på turismen i området. Folk som rör sig utanför hotellområdena med sina plastarmband köper väldigt sällan något, de får ju allting serverat när de kommer tillbaka.

Ställen som tidigare hade många anställda har fått ge tusentals människor sparken och mer än halverat sin verksamhet på grund av all inclusive turisterna. Restauranger som tidigare hade shower som lockade massor av människor får stänga igen för numera finns underhållningen i hotellbaren. Ja det är mycket som har förändrats i och med all inclusive turismen och allt är kanske inte av godo. Visst är det helt fantastiskt att medelsvensson numera har råd att åka hela familjen till Gran Canaria och få allt serverat, frågan är om det är ett okej sätt att resa på om man tänker på vad lokalbefolkningen får betala.

En annan aspekt av det hela är personalen på de hotell som erbjuder all inclusive, deras arbetspass har blivit längre och lönerna lägre. På många ställen arbetar folk långt mer än vad som är tillåtet och för timlöner som är rent skandalösa. Nu kanske du tror att detta inte gäller våra svenska resebolags hotell men tyvärr är det så på flera av dem också. Det har visat sig att de inte lyckats leva upp till de krav de satt själva gällande löner och arbetstider vilket gör att de anställda får lida.

Så visst är det bekvämt att resa med all inclusive, men om vi inte kan garantera att dem som jobbar där gör det under mänskliga förhållanden och att lokalbefolkningens inkomster inte dör, är det verkligen värt det då?

Samtidigt finns det länder där du vill ha helpension på hotellet. I Indien tex vill du kanske veta vad som serveras för att inte bli magsjuk. Det kan nämligen kännas tryggare att äta sina måltider på ett 5-stjärnigt hotell i Kochi än mat från en gatuservering i Calcutta.

All inclusive till Israel?

Israel har på senaste år seglat upp som en populär charterdestination. Charterorter som Eilat och Tel Aviv kan varvas med en utflykt till Jerusalem. Läs mer på Israelresor.se.